Verslag meerdaagse Dageraad  24,25 en 26 juli 2016

 (door Dick Zwiers, secretaris)

 Even een kort verslagje van de belevenissen op de Dageraad  tijdens de meerdaagse van juli.

 Zondagavond druppelden we allemaal binnen, als laatste kwam John, die nog opstapte tijdens het ijs laden. De Dageraad  mag maar meer 12 man meenemen voor een meerdaagse, dus een kleinere groep. We waren met 10 clubleden en twee “buitenlanders” (Friezen). Samen met 4 bemanningsleden, Ellie en Diana die ons zoals altijd goed verzorgden en schipper Joost Drijver samen met broer en look a like Michiel, deze keer als matroos mee, voeren we om 21.30 naar de kade om ijs te laden. Dat begon al goed, twee bakken ijs en toen Joost tegen de “IJsmeester” zei stop maar, lukte dat niet erg en kregen we het achterdek erbij vol, sommigen gooiden wat vroeg al de koelbox vol, een ander had nog niet door dat ijs glad was en ging er maar even in liggen, doch het meeste toch maar over boord geschept. Daarna voeren we rond 22.00 uur de haven uit.

 Na een gezellig avondje en de nodige versnaperingen en een goede nachtrust begonnen we maandagmorgen tegen om 8 uur te vissen, tot s ‘avonds 21.00 uur hebben we met wisselend succes gevist, van het ene naar het andere wrak. Joost deed zijn ontzettende best om het schip op de juiste manier op het juiste wrak te leggen, echter waren de vangsten niet voor een ieder goed, enkelen vingen goed, enkelen matig en sommigen slecht. Theo was wel koploper met naar schatting 25 a 30 vissen, de grootste kabeljauw kwam met 82 centimeter op naam van Eric, die ondanks dat hij de maandag niet super fit was toch niet van het dek af te krijgen was. Veel kabeljauwen van tussen de 70 en 80 centimeter, toch mooi spul, redelijk veel lengen en 2 polakken een steenbolk en nog een aantal mooie makrelen was uiteindelijk de vangst.

 Onze voorzitter Cees heeft de hele dag doorlopend fileerles gegeven en her en der ook voor anderen gefileerd, zelf fileerde hij voor het eerst een leng en kwam er toen ook achter dat de kop van de leng wat moeilijker te scheiden is van de romp als die van een kabeljauw, echter na zo’n 27 keer de nek omdraaien lukte het Cees toch eindelijk J.  John had alle kabeljauwlevertjes verzameld, zijn Japanse vrouw maakten er een heerlijke delicatesse van, al met al had hij toch een aardig zakje levertjes bij elkaar, regelmatig hoorden we dan ook over het dek , waar is “de leverman” . Dinsdagmorgen werd er niet veel meer gevangen, er kwamen nog enkele Kleine gullen boven en om 12 uur werd het signaal gegeven ten teken dat we de zaak konden opruimen. Na onze spullen te hebben opgeruimd zijn we heerlijk aan het dek gaan zitten in een heerlijk zonnetje, thuisgekomen zag ik er ook aardig als een kreeft uit en moest de “aftersun” er aan te pas komen. Rest mij zeker nog de bemanning van de Dageraad te bedanken, Ellie, Diana, Joost en Michiel, ondanks dat de vangsten niet voor een ieder super waren hebben we toch zeker een gezellige en fijne meerdaagse gehad, namens een ieder van ZHV het Noorden, dank daarvoor.

 

 

 

Designed by Bultstra

Copyright © 2015 ZHV Het Noorden
All Rights Reserved.