Denemarken Zeevis Festijn 2016

 

 

 

Na de nodige voorpret omtrent geheime wapens, hengels, pilkers en haken, al dan niet geïmporteerd uit China, USA of Duitsland kon dan eindelijk de grote bus van Theo ingepakt worden. En dat was nogal wat. Tjonge, jonge wat sleept een mens wel al niet mee voor een weekje vissen. Ongelooflijk.

 

Enfin, zaterdagmorgen om 05.00 uur vertrok dan de ploug. Bepakt en bezakt, alle auto’s, 4 in getal. Vanuit Uithuizen reden Jan en Gea, Cees en Gea, Erik, Theo, Martin, Gert Jan en John naar Spijk om aldaar de Spieksters, Ranko, Robert en Arjan aan te laten sluiten.

 

In optocht naar Denemarken. Een tussenstop in Neumunster en in Kolding om de inwendige mens wat te versterken. De bestelde zagers even ophalen in Kolding en dan door naar Langeland. Østerkov was aldaar de eindbestemming. Een zeer voorspoedige reis, zonder enige oponthoud. Wij waren dan ook reeds om 13.45 uur bij “ons” huis gearriveerd. Na enig “familie” beraad mochten wij in een mooi 20-persoons huis trekken. De rest van die middag werd gevuld met aanmelden, klein biertje nuttigen, inpakken, uitpakken, aftanken, boten in ontvangst nemen, Bagenkop bewonderen enz. ’s Avonds na het eten, soep, brood en snacks, nog even langdurig nagezeten, plannen voor de zondag maken, herinneringen ophalen, Ray Charles kwam nog even langs, de vele “geheime” vangstmethodieken bewonderen; enz. Erik vond ter plekke een balansvisvangmethode uit. Later in de week bleek het ook nog goed te werken. Tja, het is weer laat geworden die eerste avond. Maar ook dat zijn wij zo langzamerhand wel gewend.

 

Zondag. Iedereen was redelijk vroeg uit de veren. Licht gestrest en een beetje ongeduldig. Men wilde vissen. Maar eerst moest er een goed ontbijt genuttigd worden, met natuurlijk de wereldberoemde gebakken eieren à la Cees; gemaakt en opgediend door …….Arjan. (Na een stoomcursus van Cees te hebben doorlopen.) En wat bleek; Arjan bezit geheime, nog nooit ontgonnen talenten. Robert en Ranko stonden verbaast naar deze talentvolle Spiekster te kijken. Zó hadden ze hun mededorpsgenoot nog nooit bezig gezien. Super eitjes Arjan; grote klasse! Je mag het volgend jaar weer doen hoor.

 

Tja, en dan het vissen. Kabeljauw; maar eens proberen. De ervaren jongens hadden er al een hard hoofd in. En ze kregen gelijk, na 2 uur van alles geprobeerd te hebben, uptide, pilker, gummi, zagers, slepen over de grond, op 30 meter, op 15 meter, op 10, ja zelfs op 8 meter diepte, geen kabeljauw gevangen. Niemand van de 10 vissers had ook maar een aanbeet gezien. Dus …. maar op de platters. Schol, schar en bot. En dat ging redelijk goed. Ondanks windkracht 5 werd er redelijk gevangen. Tegen 18.00 uur waren wij weer “thuis” in Østerkov. Vangst: meer dan 100 mooie maatse schollen en scharren. Cees, Theo en Gert Jan brachten allen een schol van precies 38 cm binnen. Voorwaar een leuk begin. Na het welverdiende biertje, fileren en vis bakken (kabeljauw, meegenomen uit Nederland). Ranko en Cees lieten zich van hun beste kant zien. Super visbakkers. Krijg je in een visrestaurant echt niet beter.

 

Na het uitbuiken gingen de meesten vroeg maar voldaan naar bed.

 

Maandag. Een speciale dag. Martin jarig. Tja, en dan krijg je een hoop aandacht. Extra lekker eitje, vele felicitaties, hier en daar een kusje en telefoontjes uit Nederland.

 

Vissen kon prima overigens, windkracht 3 à 4, later op de dag oplopend naar kracht 5.

 

De vangst was goed te noemen. Veel platvis. En Gert Jan spande deze dag de kroon; hij ving de grootste platvis van de dag; een bot van 41 cm en een geep van 78 cm.

 

’s Avonds. Gourmetten, overheerlijk en meer dan genoeg. Nadien feest natuurlijk; Martin zijn verjaardag werd uitbundig gevierd en ook op de verjaardag van Jan (18 mei) werd al vooruit gelopen. Beide feestvarkens werden luidruchtig in het zonnetje gezet. Voor het overige geldt code 0.

 

Dan dinsdag. De meesten gingen vissen. En met succes; er werden die dag een kleine 200 platvissen binnengebracht. ’s Avonds bonensoep à la Cees (heerlijk) en voor 2 mollebonen groentesoep. ’s Avonds rust.

 

Woensdag. Prachtig weer, zonnetje en windkracht 3 à 4 uit het NNO. En er werd wederom veel vis gevangen. Theo, Robert en Cees vingen allen een schol van 40,5 cm. Een prachtig resultaat natuurlijk. Maaaar; net niet goed genoeg. Want Jan, ja Jan the master, sleepte, na een spannend gevecht, een schol van 56 cm uit het water. Een prachtige vis. Hij had de lat voor de anderen wel echt heel hoog gelegd. De vangst? ± 200 Stuks platvis. Diner? Macaroni.

 

Donderdag. Op donderdag stond er wat meer wind; kracht 4 à 5 bft. Voor ons overigens goed te doen; rustig varen en niet te ver uit de kust. Eerst maar weer proberen op de Kabeljauw, maar wederom geen resultaat. Vele Duitse vissers visten de hele dag op alleen maar Kabeljauw maar kwamen elke dag weer binnen met soms 1 of 2 vissen; maar meestal met helemaal niets.

 

Nee, dan kan je beter op de Schol/Schar gaan vissen. En dat deden wij dan ook vandaag maar weer. Met succes. ’s Avonds werden er weer zo’n 120 stuks (maatse vissen) binnengebracht. Arjan bracht de grootste aan wal; een Schol van 47 cm. Martin ving een bijzondere vis; een groene Zeedonderpad. Haast net zo bijzonder als de vangst van Jan; een zwarte Grondel. En Theo? Theo had pech. Hij kreeg in de boot namelijk telefoon. Nam op onder het vissen, maar de spliksplinter nieuwe mobiel ontkwam hem en belande in het water. Dikke pech. (Als je hem nu belt hoor je waarschijnlijk alleen maar blub.)

 

De dames, Gea en Gea gingen samen met Erik en Gert Jan een dagje Forel vissen in de buurt van Svenborg, in het Blue Rock Fiskepark. Een schitterende locatie overigens. Maar helaas geen vis. Alleen Gert Jan kreeg 1 x beet; maar ving de vis niet. Helaas. Na het schoonmaken van de platters stond er gebakken platvis op het menu. Aangevuld met bonensoep/groentesoep en macaroni. Zeer goed bereidt door ons koksduo Cees en Ranko.

 

Vrijdag. Tja, en dan wordt het vrijdag. De laatste visdag. Windkracht 1 à 2, zonnetje en lekker warm. Dus; vroeg uit de veren, snel een goed ontbijt en op naar Bagenkop. Vissen. Om 09.00 uur lagen wij reeds te vissen. Ook één der Gea’s durfde het aan en ging mee de zee op. Ook zij ving vis in overvloed en een Zeedonderpad. Het werd een topdag. Gert Jan ving de grootste Schol; 39,5 cm. Martin bracht een Schol van 35 cm binnen. Erik was zo goed om het visafval van de vorige dag even over boord te gooien. Ook de rondzwemmende bruinvissen vonden dit erg interessant. Ze doken plotseling vlak voor Erik zijn neus op. Hij schrok zich natuurlijk een hoedje. Zo’n grote vis had hij nog nooit gezien.

 

Na binnenkomst brachten wij meer dan 200 maatse Scharren en Schollen op de kade. Dit ter verbijstering van onze Duitse “mede” vissers. Voor de rest van de dag was het fileren, inpakken, schoonmaken, biertje, auto inpakken, aftanken enz. Druk man. Het diner bestond uit hamburgers à la Cees en poffert à la Gea. Daarna vroeg op bed, want morgen wachtte immers weer een lange dag.

 

Zaterdag. De terugtocht. Alles goed verlopen, ging redelijk vlot. Gegeten in Hollenstedt; alwaar wij, zoals elk jaar, onze visvriend Ruud en zijn kameraden ontmoeten. Zij hadden er een weekje Norge opzitten. Hadden overigens goed gevangen. Na de maaltijd maar weer verder, naar huis. Onderweg nog enkele fikse plensbuien. Dat was even weer wennen, want wij hadden in Denemarken de hele week geen druppel regen gezien. Om 17.00 uur waren wij, de scharremeppers, weer veilig thuis. Gea’s en de mannen; zeer bedankt voor een geweldig gezellige vakantie met veel vis, veel ontspanning en vooral veel humor. Tot volgend jaar maar weer.

 

Designed by Bultstra

Copyright © 2015 ZHV Het Noorden
All Rights Reserved.