Norge 2015 

10 september t/m 30 september

  

Noorwegen, het land bij uitstek, voor o.a., zeevissers; blijft aan ons trekken. En ons zijn dan Henk, Lynne, Peter, Gerrie en John. Vergezeld van Albert en Geert-Jan vertrokken wij wederom naar Norge’s Arnøy Brygge op Nord-Arnøy.

 Na de nodige voorbereidingen gingen wij om 06.00 uur vanuit Farmsum op pad; met de mooie oude Ford bus + aanhangwagen. Bepakt en bezakt met 7 personen in 1 bus. Geweldig. Onderweg wat kletsen, broodje eten, kaarten, knobbelen, enz. na wat files onderweg kwamen wij mooi op tijd aan in Kiel, de haven van de Color Line boot naar Oslo. Aan boord het vertrouwde biertje, wijntje, Captains-diner, Magic-show en nachtclub, Laat maar voldaan op bed. Na vrijdagsmorgen in Oslo aangekomen te zijn hebben wij eerst het teveel aan drank ingevoerd; dus netjes aangegeven bij de douane. Daarna op pad in Norge. Alles ging perfect tot 10 km voor Elverum. Politie; alles van de weg af, naar een groot parkeerterrein van “VegVesen”, (zoiets als douane, RDW en politie tezamen). Wij dachten; niets aan de hand; wij hebben de drank immers netjes ingeklaard en wij vervoeren geen drugs; dus kat in het bakkie. Niets bleek minder waar te zijn; wij werden “gewogen”; gevolg: 420 kilo te zwaar. Dus niet verder rijden. Na overleg met de douane ambtenaar hebben wij in Elveren een auto moeten huren. Twee van de 7 erin + de nodige overgewicht bagage; 2e weging en na 2 uren oponthoud verder maar weer, op naar Steinkjer; ons eerste hotelletje. Aankomst, om ongeveer negen uur. Prima hotel, lekker bier en prima eten.

Zaterdag 12 september. Vervolg van de reis naar Arnøy. Een prachtige reis, mooie bossen, schitterende watervallen, rendieren, eland met jong, eekhoorns, de poolgrens, eeuwige sneeuw, boomgrens, woeste rivieren; enz. enz. teveel om op te noemen. Bij het getijden fenomeen “Saltstraumen” wilden wij in een mooi restaurantje iets lekkers, iets warms, iets typisch Noors gaan eten. John had uitgevonden dat het restaurant tot 20.00 uur open was. Echter om 18.30 uur bleek; niets open maar gewoon gesloten; typisch Noors; maar leg dat maar eens uit aan 6 hongerige Hollandsche kaaskoppen. Dus in de supermarkt maar knakworsten met brood gekocht; en verder naar de tweede overnachting plaats; twee huisjes op camping Kjelstrøm. Op zondagmorgen 06.00 uur kwam “wekker” Lynne ons uit bed jagen. Snel even wassen en een vlot ontbijt en op naar Horsdal alwaar de boot om negen uur vertrok naar Sør Arnøy. Op de boot regelde Lynne, met de nodige charmes, even een kop koffie voor ons allen. Op naar Arnøy Brygge; onze eindbestemming. Na aankomst om 10.15 uur bleek “ons” huisje; roarbu 4 nog niet vrij te zijn; maar Ruta had de koffie aldaar reeds voor ons geregeld. Ook Unni stond ons aldaar reeds op te wachten met cake, wafels en taart.


Een geweldige ontvangst. Om 12.00 uur snel even ’t huisje ingepakt; hengels en verdere visspullen klaargemaakt. Na de oplevering van “onze” boten door Marcus (de zoon van resort beheerder Steffan) om 14.00 uur dan eindelijk varen en “Fiskje”. Boot I met Lynne, Peter en John vingen die middag nauwelijks een visje; stelde nog niet veel voor. Boot II daarentegen ving geweldig. Gert-Jan 8 kilo, Albert 10 kilo, en Gerrie 10 kilo, alles kabeljauw. Tot slot ving Gerrie nog een schitterende kabeljauw van 117 cm lang en 34 pond zwaar.


Een echte kabel.U. en Henk?, Henk kwam helemaal niet aan vissen toe die middag. Albert helpen, Geert-Jan helpen, gaffen, instructies geven, nieuw aas bevestigen, nieuwe onderlijn aanzetten, haken met de grote tang los peuteren, verkassen, kaart lezen, enz. enz. Nee, Henk kwam echt niet aan vissen toe. Och Henk; wij hadden wel een beetje medelijden met jou; een heel klein beetje maar. Bij terugkomst in de haven stonden Basse & John K. ons reeds op te wachten. Een mooi, welgemeend weerzien.

 Na ons traditionele biertje met chips moesten wij aan de bak, fileren, inpakken, schoonmaken en in de diepvries opslaan. Na het ”late” avondeten nog even een kaartje leggen en een biertje, en toen op bed.

 De volgende dag de boot eerst maar even fatsoenlijk van spullen voorzien en wat rustiger vertrokken.

Boot II ging wederom naar Nupen en ving leuk kabeljauw tussen de 70 en 80 cm. Henk ving een uitschieter van 107 cm/10.5 kilo.

Albert ziet jammerlijk zijn telefoon in het water vallen. Als je hem nu belt krijg je als antwoord “blub”.

 Peter, Lynne en John voeren naar de Givaer. Er werd leuk kabeljauw gevangen tussen 70 en 80 cm en Peter ving de grootste van 104 cm en precies 11 kilo. Voorts zagen wij dolfijnen , een mooie grote zeearend en een van koolvisjes kolkende zee. Een prima Noorse visdag vonden wij.

  

De dinsdag moesten wij maar met elkaar naar Midskallen en Givaer. Aan het einde van deze mooie dag bleek men op boot II 9 kabeljauwen tussen de 80 en 90 cm te hebben gevangen en één uitschieter van 96 cm gevangen door Henk. Boot I bleef steken op 5 kabeljauwen van ongeveer 80 cm. John verschalkte zijn 1e meterse vis van 102 cm.


Een kabeljauw van 11 kilo. Na het fileren hebben wij de krabbenfuik maar even weer gezet. De woensdag bleek een slechte dag voor boot II te zijn. Paar kabeljauwtjes van ongeveer 70 cm en meerdere (niet gewenste) lommen. Wel kreeg Henk nog een aanbeet om U tegen te zeggen, een knal op de hengeltop, een gierende slip en een direct op scherp staande Henk. Na een plotselinge stilstand wederom een knal op de hengeltop. Gevolg: een heilbot? Of een grote koolvis?, dwars door de lijn. Jammer maar helaas. 

 Boot I iets meer geluk. Lynne 1 kabeljauw van 107 cm en 12.5 kilo zwaar. Peter een leng van 118 cm en 9 kilo zwaar en een mooie roodbaars. Samen met z’n 3en vingen zij nog een leuk aantal kabeljauwen tussen de 75 en 85 cm. (de lekkerste visjes overigens)

 Ook verschalkte Lynne nog even een vechtjas (koolvis) van 89 cm. Aan het einde van de middag, wij zaten net aan’ t bier, landde er een grote helikopter van de Deutsche wehrmacht op Arnøy. Blijkbaar een oefening. In ieder geval de rust op het “eiland van de arend” verstorend. De krabbepot bleek niet goed gezet te zijn. Er zat niets in maar ’t aas was er wel uit.

 Enfin morgen maar beter; nog kansen genoeg. De donderdag bracht weinig kabeljauw. Boot I slechts 2 stuks van beide 80 cm. Boot II geen kabeljauw. Maar wel redelijk veel makrelen. (langste, door Albert gevangen, 42 cm) 1 leuke schelvis en wat haringen. De krabbenpot leverde 12 grote krabben op. ’s Avonds na het eten, vis uiteraard, heerlijke viscakes en vissoep, met 7 man/vrouw 31 tigjen, het werd laat, een hoop lol en een stevige borrel. De vrijdag prachtig weer en een vlakke zee, zonnetje en 18 graden. Lynne besloot haar roze pilker in de strijd te gooien. Peter en John hadden ernstige twijfels. Dit werd echt niks. Na ongeveer 10 minuten trok mevrouw de eerste kabeljauw aan boord; 112 cm en 16kilo. Wij waren met stomheid geslagen.

Wij vingen ook nog een paar kabeljauwen van ruim boven de 100 cm; maar niet één van 16 kilo. Bij lange na niet. Plotseling riep Peter “WALVIS”. Lynne en John keken verbaasd rond, maar zagen niets. Peter riep: “ONDER DE BOOT”. En zo’n 5 meter onder en naast ons bootje van 6 meter lang en 2 ½ meter breed zwom een bultrug van zo’n 18 meter lang en naar schatting 23.000 kilo zwaar. Langzaam gleed hij of zij onder ons door; ons in verbijstering achterlatend. Echt een adembenemende ervaring.

 ’S Avonds laat, bij thuis komst bleek er door allen erg veel vis gevangen te zijn. Vier kabeljauwen boven 1 meter, grote koolvis, schelvis, roodbaars. Ja alle visbakken waren bom vol, dus er was werk aan de winkel; vis fileren.

  

Zaterdag; slecht weer, wind en regen. Maar gelukkig hoefden wij vandaag niet te vissen, maar hadden wij vandaag onze traditionele Bodø-dag. Koffie drinken, wafels eten, winkels bezoeken. Een leuke ontmoeting met onze “oude” Noorse vriendin Therese, bier drinken, van het uitzicht genieten op de Scandic toren. De domper op de dag kwam uit onverwachte hoek; Gerrie viel van een afstapje en bezeerde zich behoorlijk. Later bleek hij zelfs een aantal dagen niet te kunnen vissen. Na een heerlijk en gezellig etentje in het Hav restaurant terug naar Arnøy. ’s Avonds; tukkie doen, kaartje leggen en domino spelen.

 De zondag bleek het weer behoorlijk opgeknapt te zijn. Geen wind, geen regen en geen zon. Gerrie bleef thuis vanwege zijn knie; Albert en Geert-Jan wilden ook graag een dagje rust en bleven dus ook thuis. Boot I met Lynne en John en boot II met Henk en Peter gingen wel op pad. Er werd goed gevangen; ga maar na: veel kabeljauwen tussen de 90 cm en 1 meter (Peter zelfs 1 exemplaar van 111 cm en 12 kilo) roodbaars, schelvis, koolvis en makreel; ja, ook met 4 vissers raakten de viskuipen uiteindelijk vol.

 De maandag was voor Gerrie wederom een rustdag. Boot II ging vroeg van wal. Henk, Albert en Geert-Jan hadden er blijkbaar zin aan. Ze vingen echter slechts een paar kabeljauwen; Albert nog wel één van 97 cm en 11 kilo zwaar. Wel werd er veel lom gevangen. Tevens zagen de boys van boot II een stel orka’s rondom de boot zwemmen. Twee volwassen exemplaren en drie jonge orka’s. schitterend.

 Peter en John brachten eerst een bezoek aan de Spar in opdracht van Lynne die zelf achterbleef in Roarbu 4 ter voorbereiding van het avondeten. Nadien zijn wij nog even, middagje, gaan vissen boven Fleinvaer op ongeveer 80 tot 100 meter diepte. Resultaat: Peter 1 zeeduivel + 1 mooie leng, John 1 kabeljauw van 12 kilo en 107 cm lang + roodbaars.

Lynne kabeljauw van 95 cm. En gezamenlijk een hele kuip vol met vissen tussen de 80 en 90 cm.

 Dinsdag; feestdag. Vriend John Kristian had z’n fødselsdag. Dus wij hebben ’s morgensvroeg om half acht even een mooi flesje op zijn bureau gezet plus een toepasselijke verjaardagskaart. Peter, Lynne en John bezochten eerst de Spar; i.v.m. de aangekondigde visite van vanavond. Een Hollandse avond voor onze Noorse vrienden gehouden in Roarbu 4.

  

De “bewoners” van boot II lagen inmiddels aan de ZW kant van Fugløya te vissen. En met resultaat. Veel mooie grote kabeljauw. Henk o.a. 1 van 107 cm en 10 kilo zwaar. En dan Geert-Jan. eindelijk trad hij toe tot de club van 100 cm. Hij ving namelijk een kabeljauw van 100.50 cm en 8 kilo zwaar.

En …. Hij was erg blij met deze mooie ervaring. Het volkje van boot I kwam laat op gang en besloot eens op roodbaars te gaan vissen. Resultaat; nul roodbaarzen; echter Peter ving wel een leng van 108 cm op 210 meter diepte! Was hij wel even mee bezig en was er nadien ook even helemaal klaar mee. Wij bleken wat de roodbaars betreft op de verkeerde plaats te vissen. Even gebeld met Henk en na enig overleg op naar Fugløya. Resultaat: meer als 30 stuks lom; soms groter als 90 cm. Alles uiteraard teruggezet en maar vlug terug naar Arnøya. Daar bleek er een uitwisseling met Russische kinderen (12 t/m 17 jaar) aan de gang te zijn. Kano varen, boogschieten, een excursie naar een oorlogsbunker op Nord Arnøy, en tot slot een b.b.q. festijn. John K. en Nina hadden het er maar druk mee.

 S Avonds kwamen Basse en Unni op visite in Roarbu 4. Lekker eten (fantastisch bereid door Lynne) en drinken. Ook John K. kwam nog even langs en werd van harte toegezongen i.v.m. zijn verjaardag. Na de cadeau ’s werd er veel in het Engels, Noors Nederlands, Gronings en met handen en voeten gesproken. Erg gezellig.

  De volgende dag bleek het ’s morgens mooi weer te zijn. Dus vissen natuurlijk. Boot II had echter net zo goed thuis kunnen blijven. Niets gevangen. Bij Nupen kreeg Henk echter een aanbeet op zijn hengeltop; zwaar door de strak staande slip. Na 5 minuten vechten knalde de, ongetwijfeld grote vis (koolvis? Of heilbot?), dwars door de sterke gevlochten lijn; alles weg helaas. Op boot I had Peter meer geluk. Bij Givaer en ving hij nog even een meterse kabeljauw. De andere twee Lynne en John verschalkten een 5 –tal 90+ kabeljauwen. Peter ving ondertussen nog even 4 grote makrelen. Hij maakte tevens een groot aantal mooie foto’s van vriend zeearend, die onze kleine overboord gegooide koolvisjes probeerde te verschalken.

 De donderdag stond in het teken van de heilbot. Wij hadden van vriend Arne een tip gekregen waar de hot-spot van de heilbot vangsten zich bevond. Peter en Lynne kregen die dag een leuke aanbeet, zonder echter een heilbot te vangen. Dat er grote heilbot rondzwemt op deze hot-spot bleek wel toen Peter zijn lijn binnen draaide en er een prachtige grote heilbot achter zijn aas aan zwom tot vlak aan het wateroppervlak; zonder echter zijn aas te pakken. Een prachtig gezicht. De mannen van boot II hadden op heilbot ook geen succes en besloten naar de noordkant van Fleinvaer te varen. Ze hadden daar meer geluk. Albert en Henk vingen beide kabeljauw van gemiddeld 85 cm en Geert-Jan vocht nog een koolvis van 89 cm en 14 pond naar binnen. Voor de rest van de dag, fileren, bier drinken, lekker eten en kleintje klaverjas. Ook een leuke bezigheid overigens. De vrijdag bleek onze laatste visdag van de vakantie te worden; i.v.m. het verslechterende weer. Lynne. Peter en John besloten het nog 1 keer op heilbot te gaan proberen. Nogmaals naar de hot-spot van gisteren dus. Wel drie leuke kabeljauwen gevangen; maar geen heilbot deze vakantie. Wel een mooie aanbeet voor Peter. Henk, Albert en Geert-Jan kwamen terug met een mooie koolvis en drie kabeljauwen. Om half drie was iedereen; i.v.m. het verslechterende weer, weer terug. De vooruitzichten voor zaterdag waren nog veel slechter dus begon ieder zijn visspullen maar schoon te maken en in te pakken. Na een overheerlijke vismaaltijd, te danken aan de fantastische kookkunsten van Henk en Lynne, even een “uiltje knappen” en nadien kaarten/knobbelen onder het genot van een hapje en een drankje.

 Zaterdagmorgen besloten Peter en John nog even naar Bodø te rijden. Met ons motorbootje over naar Vag en vandaar met de auto naar Bodø. Nog even winkelen, koffie drinken, hapje eten, enz. bij terugkomst bleek dat wij met zijn allen ’s avonds werden verwacht bij John Kristian en Nina en hun kinderen. Ook Basse en Unni waren weer van de partij. Heerlijk gegeten en gedronken met elkaar. Veel gesproken en gelachen. Na een uitgebreid afscheid keerden wij laat terug naar Roarbu 4.

 De volgende dag begon dan de onvermijdelijke terugtocht. Een schitterende tocht. Schitterende bossen in herfst kleuren; geel, goud en rood. Prachtige, nog besneeuwde, bergen. Op de poolgrens plaatste Gerrie zijn zelf ontworpen stenenstapel, voorzien van alle namen van de deelnemers. Daarna weer verder door tal van mooie typische Noorse dorpjes. Langs prachtige watervallen en snel stromende beekjes en rivieren.

Het mogen aanschouwen van rendieren, elanden, zeearenden, vossen, eekhoorns, enz. enz. maakte de tocht nog mooier. Na twee overnachtingen, in Grong en in Hamar, arriveerden wij op de prachtige dinsdagmiddag in Oslo. Ook de reis met de Color Line van Oslo naar Kiel viel weer erg goed in de smaak.

 

 

 

De woensdag werd gebruikt voor de terugreis naar Farmsum. Al met al een prachtige, voorspoedige reis.

 

 

Lynne, Henk, Peter, Gerrie, Albert en Geert-Jan weer bedankt voor de prachtige visvakantie in Noorwegen. Wij allen waren het er weer over eens; ’t was prachtig, gezellig en succesvol deze keer. Hopelijk mogen wij in 2016 nogmaals naar dit wonderschone en vredige zeevisland.

 

Ha det bra, og vi sees.

 

John

 

 

 

Designed by Bultstra

Copyright © 2015 ZHV Het Noorden
All Rights Reserved.