Denemarken 2014

Na de nodige voorbereidende werkzaamheden, zoals; boodschappen doen, bagage/aanhangwagen halen, pieren steken/inzouten, auto`s en aanhangwagens inpakken, geld halen, zagers bestellen/verzorgen, vis en/of prive spullen inpakken c.q. nog aanschaffen; enz, enz., was het dan eindelijk zover; met twaalf personen naar Langeland-Denemarken.

Gea, Gea, Cees, Jan, Peter, Piet, Martijn, Martin, Gerrie, Robert Jan, Geert Jan en John spraken al dagen over niets anders als over deze aanstaande vistrip.

Zaterdagmorgen, 5.00 uur. Bepakt en bezakt staan er drie auto`s, 2 aanhangwagens en tien personen klaar in Uithuizen; klaar voor de grote sprong. Nog even Martijn ophalen

oet Daam, en dan naar Østerkov; alwaar Peter dan al wel staat te wachten. hij is namelijk al in Denemarken. Had reeds een vooraf gaande vistrip met Henk en Lynne, Joop, Albert en Pita.

Ja ja, Peter had het goed voor elkaar, drie hele weken visvakantie.

Na een prima reis door Duitsland, met een koffiestop, plas pauze en Lunch-stop kwamen wij aan in Denemarken. Bij Kolding nog even plas- en snackstop. ( Jan had last van een onbedwingbare trek in braadworst; hetgeen overigens helemaal fout ging ).

Om +/_ 15.00 uur arriveerden wij bij Haus und Boot; alwaar Peter ons al op stond te wachten. Een prettig weerzien volgde.

Cees en Gerrie handelden de aankomst-plichtplegingen ondertussen even af bij Morten en Dieter, en toen op naar ons nieuwe 20 persoons onderkomen.

Nou ja, nieuw?. Daar leek het bij aankomst echt niet op. Van afstand leek het een echt Deens verwaarloosd spultje. Echter, toen wij binnenkwamen, werden wij verrast. Een prachtig grote moderne eetkamer/keuken, een leuke grote gezellige woonkamer, 4 goede en schone wc`s, 2 grote douches, tien tweepersoons slaapkamers, een grote veranda; enz, enz. Om van de verrassing te bekomen eerst maar even een biertje of twee genomen. Ondertussen werden de nodige taken verdeeld. De dames kregen de supervisie over keuken, wc`s en douches toebedeeld. Zonder verder in detail te treden kan ik nog vertellen dat de navolgende "chefs" werden benoemd; chef bier, chef pieren/zagers, chef tafeldekken/afruimen, chef afval, chef fileren/schoonmaken, chef benzine, chef financiën, chef inkopen, chef boten, enz enz. Ja, ja er kwam heel wat bij kijken.

Enfin, na biertje, tanken, koken, eten, verkennen, smoken, enz. werd het `s avonds nog erg gezellig. Is altijd zo de eerste avond. Details ?, helaas, schijnt code "0" te zijn.

Zondag; de eerste visdag. Na een stevig ontbijt, eieren met spek e.d., moest er gevist worden. Echter er stond een straffe wind. Dus werd er besloten naar de forellenput van Spotsbjerg te gaan.

Een mooie grote vijver. Mooie oevers, zuurstofpompen, bankjes en schuilhutten. Prima voor elkaar. En;..... er werden forellen gevangen. Robert Jan ving er drie en ook Gea K. verschalkte er drie stuks. Tenslotte toverde Jan er ook nog 1 uit het water. Om twee uur keken Cees en John naar de lucht en kregen plotseling de p-latvis kriebels. Ook Jan stond te springen. Dus; op naar Bagenkop. Met z`n drieën er op uit met onze Uttern boot. Er stond nog wel een zeetje, maar ach `t was te doen. Na twee uur vissen, in de buurt van de vuurtoren, bleek dat wij toch een aardig maaltje vis bij elkaar hadden gevangen. Schol, schar en kabeljauw. Platvissen tussen de 32 en 35 cm. Kabeljauw tussen de 50 en 56 cm. Om 5 uur draaide de wind naar het westen en trok aardig aan. Voor ons het sein om terug te varen naar de haven. Nu hadden wij het er dus recht tegen in.  De terug reis duurde dan ook twee keer zo lang als de heenreis. Rustig en met verstand varend was het nog best te doen.

`s Avonds was er een feestje te vieren. Martin en Cees bleken de verjaardags-feestvarkens te zijn. Zij kregen een resp. dames- en heren Noormannen helm aangeboden, tezamen met een flesje voor de dorst en één voor het genieten. dat het een mooi en vochtig feestje werd, dat kunt U rustig van mij aannemen. Box. En ja `t werd natuurlijk laat die avond.

`s Maandags vroeg uit de veren. Het weer was prachtig dus .... vissen. Bootvissen, van 10.00 uur tot 17.30 uur. Wij vingen veel, grote en mooie vissen. De één met een pilker/shad de ander met pier/zager. Bij ons aan boord ( peter, gerrie, martijn en john ) had Peter er een complete visfileerderij van gemaakt; compleet met zouterij, wegerij, meterij en visfileerderij. Hij had het druk . Vissen, vangen, fileren, spoelen, zouten wegen, meten. Hij werd er haast overspannen van.  Aan het einde van deze trip bleek Robert Jan de grootste rondvis te hebben gevangen. Een kabeljauw van 73 cm. Peter ving die dag de grootste platvis, een schar van 39 cm lang. Het Ned. record ( vissend met een hengel ) bleek voor schar te staan op 41 cm. Dus Peter, een aardig visje.

`s Avonds had Cees tezamen met zijn dames een prachtige en zeer smakelijke grill partij uit z`n hoge hoed getoverd. Heerlijk; en eh, nogmaals de complimenten Gea, Gea en Cees. Ik zou zeggen voor herhaling vatbaar. Na dit festijn.....een feestje. Nee, het hield niet meer op. Ram(p)stein; op de professionele muziekinstallatie van Jan en Gea. Toen snapte ik waarom wij hier in `t ellersveld neer waren gezet.

Op de vierde dag was het `s morgens direct duidelijk; dit wordt geen zeevissen vandaag. Windkracht 6 uit het oosten. dus niet vanuit de boot en niet vanaf het strand; zelfs niet vanaf het "Piet Bos "strand. Toch wilden wij vissen; dus maar forel vissen. Op loopafstand van ons huis bevond zich een forellenput. Daar maar eens wat pielen en proberen. Eerste indruk; niet zo goed onderhouden. Veel begroeiing, afval op het terrein en er dreef zelfs een dode forel in de vijver die al in redelijke staat van ontbinding was. Na een kwartiertje kreeg Robert Jan een forse aanbeet te verwerken, maar helaas de ongetwijfeld mooie vis wist te ontsnappen. In de loop van de dag vingen Gerrie ( z`n eerste forel ooit ) en Peter beide een mooie forel van 35 cm.

`s Avonds kregen wij nog een overheerlijke zalmforel voorgeschoteld door Peter. Hij had de twee vissen meegenomen vanaf zijn vorige vistrip met Lynne, Henk, Albert en Pita. De vissen waren door Henk opgemaakt en door Peter overheerlijk gekruid. Echt een delicatesse. Vervolgens werd er driftig gebakkie bakkiet.

 

Woensdag; vissen, vis vangen, vis fileren en vis eten. Dus...... een prachtige dag. En ja, er werd die dag veel vis gevangen.

Boot Cees, met Jan en Piet probeerden aan de platvis te komen. Cees had veel succes; schol na schar en schar na schol landen bij hem in de boot. Hij ving ze bij tweeen en drieen.

Ook Piet stond z`n mannetje; hij ving o.a. de grootste platvis van deze trip. Een bot van precies 41,5 cm. Jan deed erg, echt erg z`n best, maar had vandaag blijkbaar niet z`n dag. Een stuk of wat visjes was zijn deel. Boot Martin met Geert Jan en Robert Jan probeerden mooie kabeljauw te vangen. Maar dat wilde niet echt lukken. Het staande record van Robert Jan werd die dag niet verbroken. Later op de dag hebben ze toch nog een leuk aantal platvissen weten te vangen.

Boot John met Gerrie, Martijn en Peter, ging als een speer. Kabeljauw; Peter 66 cm en John 66 cm. Wijting Peter 63 cm. En allen veel, heel veel platvis. Wie de meesten ving; Martijn of Gerrie ? ik kon het in ieder geval niet meer bijhouden. In ieder geval veel. Kortom een prachtige visdag.

`s Avonds met z`n allen vis fileren en daarna vis eten zo vanaf de grill ;  heerlijk. Tot slot van die avond nog even een biertje en wat bakkie bakkie.

 

Donderdag; slecht weer; wind regen en kou was ons deel. Dus uitslapen en uitgebreid ontbijten. ( een driedubbele uitsmijter ed. ).  Cees wilde graag een halve marathon rennen.

De rest had daar geen zin aan en ging een bezoekje brengen aan de grootste forellenput van Denemarken. De "Blue Rock " te Skerninge ( nabij Svendborg.) Een prachtig groot en nieuw aangelegd meer; met mogelijkheden voor forel- zalm- en steur vissen. Gea K , Robert Jan en Peter besloten het aldaar maar eens te gaan proberen.  Nadien bleek dat Robert Jan er twee had weten te verschalken en Gea en Peter niet één. De anderen gingen Svendborg verkennen. Gea R ging heerlijk winkelen. De anderen bezichtigden de plaatselijke stadskroeg. Een wel zeer interessante excursie mag ik wel zeggen.

 

Vrijdag, de laatste visdag alweer. Vroeg uit de veren want het was mooi weer en kon er nog even gevist worden. De dames bleven achter; schoonmaken, oppakken en nog even winkelen.

De mannen vertrokken naar Bagenkop; nog even de zee op. Nog even vissen. Wederom platvis en kabeljauw.

Na drie uur vissen kwam er een dreigende lucht op zetten. Dus maar snel terug naar de veilige haven van Bagenkop; dachten wij. Echter de buitenboord motor van boot Cees begaf het. Wat wij ook deden; niets hielp; `t ding kwam niet meer aan de praat. Uiteindelijk, na telefonisch overleg met Morton, werd het slepen maar. Peter sleepte met boot John de boot van Cees, die John bestuurde. Na een lange maar veilige tocht kwamen wij dan eindelijk aan in de haven van Bagenkop. Aldaar aangekomen bleek de motorstoring geen groot probleem te zijn. Ons, en met name Cees trof gelukkig geen enkele blaam. Dit had iedereen kunnen gebeuren volgens Morton.

`s Avond volgde dan nog de prijsuitreiking. 1. Piet; met een platvis van 41,5 cm. 2. Robert Jan; met een kabeljauw van 73 cm. 3. Martin met 1 puitaal; als de meest bijzondere vis.

Na het eten was het schoonmaken, opruimen, inpakken; enz. enz. Daarna redelijk vroeg op bed, i.v.m. de te maken terugreis de volgende dag.

 

Zaterdag; terug naar Nederland. Vertrek om 7.45 uur onder prachtige weersomstandigheden. Tot aan Hamburg geen problemen. Daarna; in de buurt van de Elbe tunnel ontstonden de files.

Het koste ons al met al een half uur. Viel achteraf nog reuze mee.

Na met elkaar gegeten te hebben in Hollenstad namen wij afscheid van Peter onder de uitspraak dat het allen erg goed bevallen was, en dat men het reuze naar de zin had gehad.

Kortom; een prima week, met afwisselend goed en minder goed weer. Leuke visvangsten, vele belevenissen, prima eten en drinken, veel gelachen, iets te weinig slaap maar een prachtige ontspannen visvakantie. Eentje om in te lijsten.

Rest nog de afsluitende bbq eind juli; bij Jan en Gea in de tuin.

Fiskemannen en vrouwen stief bedankt en hopelijk tot volgend jaar.

 

John

Designed by Bultstra

Copyright © 2015 ZHV Het Noorden
All Rights Reserved.