Visvakantie Noorwegen 2014

 

Ja, wederom naar Noorwegen.

Dat was de wens van de harde kern van de Norgegroep; Peter, Henk, Lynne en John. Reeds op de laatste dag van de visvakantie 2013 hadden wij onze voorkeur vastgelegd. De groep van vier Norgefiskemanner werden in de loop van 2013/2014 uitgebreid met Henk Klop en Jan Ausema. In juni sloot Ab Eygenhuysen zich bij ons aan. En anderhalf week voor vertrek Gerrie Gubbels. Een kleine week voor vertrek moest Jan Ausema echter afhaken wegens serieuze gezondheidsklachten. Dus stress alom, zo vlak voor vertrek. Enfin; uiteindelijk vertrokken Lynne, Henk, Peter, Ab en Gerrie op maandag 8 september 2014 naar Kiel. Voor het eerst met de “nieuwe” Ford; die door Henk en Peter in de loop van 2014 was aangeschaft en totaal was gerenoveerd en gereviseerd.

In Kiel op de Color Line “pret” boot en op naar Oslo. Dinsdagochtend om half elf door de douane (na vrijwillig de invoerrechten te hebben betaald voor de forse drankoverschrijding) op naar Matjavatn voor de eerste hotelstop. Echter, nog in de noordgaande tunnel van Oslo kreeg de buschauffeur, Henk, een spontane bloedneus die niet meer van ophouden wist. Nergens een stopplaats in de tunnel dus doorrijden maar, vele kilometers. Na eindelijk een stopplaats te hebben gevonden bleek Henk van top tot teen onder het bloed te zitten. Een echt horrorscenario. Enfin; tampons, watten en closetpapier brachten uitkomst.

In Trontheim!!!! Ja, ja, werden ze nog even gecontroleerd door politie en douane (gelukkig konden ze de inklaringsbewijzen uit Oslo laten zien). Deze groep visvrienden had dus geen probleem!! Henk had zich gelukkig reeds verschoond; anders was hij volgens mij de bak ingedraaid.

Verder dus; op naar Matjavatn (in de buurt van de poolcirkel). Aldaar aangekomen blijkt het hotel dicht te zijn (failliet?). Verder maar naar Mo i Rana. Twee hotels; beide bomvol. Tja; en nu dan? Na enig beraad besluit men maar door te rijden naar Horsdal; voor de overtocht naar Sør Arnay/Arnoy Brygge; de eindbestemming. Deze groep was dus op woensdagmorgen, 9.30 uur reeds op de eindbestemming aanwezig. Gelukkig konden ze reeds in de besproken roarbu. Doodmoe en afgereisd het bed opgezocht en …………. slapen!

Henk Klop en John Smit hadden voor het vliegtuig gekozen. Vertrek woensdagmorgen vroeg via Alkmaar (John Soerink was zo vriendelijk om vanaf zijn huis in Alkmaar ons even naar Schiphol te brengen; kon de auto van Smit 14 dagen gratis overnachten bij John Soerink in de straat). Via Oslo en Bodø kwamen wij uiteindelijk aan op Sør Arnoy. Op de ferry boot troffen wij onze vriend en eigenaar van Arnoy Brygge; John Kristian Karlsen toevallig aan en op de kade van Sør Arnoy zijn vader Basse en moeder Unni. U begrijpt, het werd een hartelijk weerzien. Ook Peter en Henk stonden gelukkig op de kaaimuur van Sør Arnoy en zij brachten ons veilig en wel naar Roarbu 4. De “ploug” was compleet.

Soepje, pilsje, kaartje leggen; enfin, u begrijpt het wel.

Nu maar eens over het vissen gesproken.

 

Visdag 1: Slecht weer, wind en wat regen. Maar wij wilden vissen. John Kristian Karlsen stond op de botensteiger de Russen, Litouwers en Duitsers te “bezweren” dat ze er vandaag niet uit konden; het weer was echt te slecht.

Na hem netjes in het Noors te hebben gevraagd waarom wij niet mochten vissen kreeg ik als antwoord; ja, jullie mogen er wel uit, je kent de omgeving en de gevaren goed genoeg. Maar wij moesten dan wel beloven dat alleen de “harde” kern jongens de boten zouden besturen en niemand anders. Dat vonden Peter, Henk S en John geen enkel probleem. Om tien uur was het “abfahrt” de anderen beteuterd achterlatend. Gezien de weersomstandigheden zijn wij maar naar het redelijk in de luwte liggende “langsanden” (wij noemen dit deel “t Paradijs”) gevaren. Daar was het direct raak; mooie grote vette makrelen ± 40 cm lang en een leuke bak vol kabeljauw. De kop was d’r af.

Na terugkomst deed zich echter nog een vervelend ongelukje voor. Lynne wilde tijdens het aanleggen, vanuit boot I, boot II helpen aan te leggen; met het gevolg dat ze viel. De ribbenkast ving de val tegen de bootrand op. De rest van de vakantie had zij “af en toe” behoorlijk last van de gekneusde ribben.

De volgende dag op naar Nupen en Fleinvaer; wat meer naar open zee. De zee deinde nog behoorlijk na van de twee voorafgaande “storm” dagen, dus een prettig/rustig visdagje werd het niet. Wel hadden wij het nodige succes. Henk Klop ving de grootste: 90 cm kabeljauw. Peter ving de eerste mooie schelvissen en de andere vingen leuk kabeljauw. Na het fileren bleek er ± 25 kilo filet in de vrieskist te liggen en ± 9 kilo in de koelkast als de maaltijd voor de volgende dag.

Zaterdags; eerst maar eens even koffie drinken en wafel eten bij de Spar in Vag. Daarna vissen aan de noordkant van Fleina. Een paar visjes was slechts ons deel. ’s Middags en ’s avonds windkracht 7 à 8. Dus “thuis” eten, douchen, kaarten, dominospelen, knobbelen en bier drinken.

Zondags: wind, dus binnen in de fjorden gevist op zandbodem gericht op heilbot; echter geen succes. ’s Middags en ’s avonds veel wind; dus niet kunnen vissen. Nee, het weer zat ons in deze periode niet echt mee.

Maandag was de wind gaan liggen, de zee was aardig kalm. Op naar de oceaan; ten zuid/westen van Flugløya. Gespot: dolfijnen en bruinvissen. Op gemiddeld 80 meter diep, hebben wij een groot oppervlak afgevist, echter weinig resultaat. Slechts een paar visjes was ons deel. Boot II vond het om 14.00 uur wel genoeg en ging naar huis. De mannen van boot I gaven de moed nog niet op en bleven het proberen. En …… met resultaat. Plotseling verschenen er honderden kleine visjes op 40 meter diepte en Lynne, Peter, Ab en John wisten wat dat betekende; juist ja; de dikke buffels zwemmen daaronder. In anderhalf uur hadden wij twee bakken vol kabeljauw gevangen; zo tussen de 80 en 100 cm per stuk. Ab ving de grootste van 104 cm. Zo zie je maar weer; de aanhouder wint.

Dinsdags weer veel “schrijverij” op de fishfinder echter de grote jongens lieten zich deze keer niet verleiden. Wel weer tientallen bruinvissen gezien. Dat blijft een mooi gezicht.

’s Middags werden de vangsten beter. De mannen in boot II begonnen plotseling veel kabeljauw te vangen; exemplaren van 90 à 100 cm. Ook zij vingen binnen 1 uur hun twee bakken vol. In boot I werd vooral veel schelvis gevangen en af en toe een mooie kabeljauw. Toen Ab een mooie kabeljauw haast boven water had getakeld schoot zijn pilker los, maar John kon de mooie vis net op tijd gaffen. De pilker van Ab (350 gram) was echter naar boven geschoten en kwam als een raket weer naar beneden; boven op het hoofd van Lynne. Dus dat deed zeer. Gelukkig heeft Lynne een harde kop; dus liep het nare voorval met een sisser af.

Ook melden zich plotseling vele makrelen. Dus ook daar maar een aantal van gevangen; Peter verschalkte zelfs een van 44,5 cm.

Bij terugkomst bleek Henk S weer één van zijn, inmiddels, legendarische neusbloedingen te hebben. Gevolg: niet fileren maar rustig bij tafel zitten.

Op de woensdag bleek het prachtig weer te zijn. Dus … Midskallen. Eerst nog even naar de Spar c/q Joker, maar die bleken pas om 10.00 uur open te zijn. Nee, daar konden wij niet op wachten. Dus… vissen; boot I ging naar Midskallen en boot II bleef halverwege steken; ten noorden van Fleinvaer. Aan het einde van de dag bleken de vangsten goed geweest te zijn. Peter ving de grootste, 118 cm. John 95 cm en Ab 89 cm. Henk, Henk en Gerrie vingen twee bakken vol kabeljauw.

Dat er nog grotere vissen rondzwemmen, blijkt wel uit het feit dat Henk K. op 20 meter water plotseling een enorme klap op de hengel te verwerken kreeg; gevolg: hengel krom en lijn geknapt.

Lynne was vandaag “thuis” gebleven; te veel last van de gekneusde ribben. Zij had echter een overheerlijke visschotel, met groente en macaroni gemaakt. Ja; dat is nog eens goed thuiskomen.

Dan de donderdag: ’s morgens vroeg weinig wind; maar volgens de computerberekeningen zou dat in de loop van de dag gaan veranderen. Dus maar snel naar Midskallen. Ab verschalkte er een kabeljauw van precies 1 meter en Gerrie een van 90 cm. Henk Klop ving een mooie kabeljauw aan een zelf ontworpen schoenlepelconstructie vistuig; ja, soms bijten vissen overal op.

De wind trok echter al snel aan dus… wegmeren. Boot I naar de staak, veel kleine koolvis; en enkele leuke kabeljauwen en grotere koolvissen gevangen. Boot II ving op 12 meter diepte, tussen de aanwezige kelp binnen een half uur een bak vol kabeljauw ten noorden van Fleinvaer; maar wegens te veel stroming en wind moest het vissen helaas worden gestaakt.

Vrijdag; een mooie dag; geen zuchtje wind dus op naar Midskallen. Aldaar aangekomen; veel naar de vis gezocht maar weinig gevangen. Dus verder maar, voorbij Givaer. Een prachtige, grillige bodem met veel grote hoogte verschillen. Wij vingen aldaar veel grote kabeljauwen tussen de 80 en 110 cm. Prachtig mooi werk.

En Lynne, ja Lynne kreeg beet en streed met een grote kabeljauw. Toen het monster van minstens 125 cm boven water kwam, zag John dat de haak van Lynne haar pilker maar net in de bek van de grote kabeljauw vast zat en hij besloot snel te gaffen; echter hij sloeg maar net raak en ook de gaf zat maar net in de kieuwdeksel vast. De gaf schoot los, de lijn van Lynne knapte en de vis was vrij; hij zonk langzaam naar de bodem, John sloeg nog twee met de gaf maar miste beide keren; weg; kampioensvis. En Lynne? Lynne heeft de vis nooit gezien want John en Peter stonden voor haar neus.

Er heerste het volgende half uur een grafstemming; dat zult u wel begrijpen.

Boot II probeerde het ten westen van Fleinvaer en in ’t Paradijs. Slechts een paar visjes was hun deel.

Enfin; half vijf terug, biertje op het terras en daarna fileren geblazen tot half acht. Na het eten, viscakes, rijst en groente (heerlijk) volgde er kleintje klaverjas, domino en 31 tigjen vergezeld gaande van bier e.d. en snackjes. Het werd laat die avond; maar wel beregezellig.

Ja, en dan wordt het zaterdag. Traditioneel de dag om Bodø te bezoeken. Peter, Lynne en John wilden die gewoonte graag voortzetten en ook Gerrie wilde Bodø wel eens beleven. In de miezerige regen vertrokken wij met de Hurtigboat. Een half uur later liepen wij in de straten van Bodø. Te vroeg, want de winkels gingen pas om tien uur open. Eerst maar even koffie drinken; met wat lekkers. Nadien nog even de Noorse Mama Mini bezocht. Leuke, typisch Noorse spullen. Daarna op naar het Glasshuset. Een leuk en uitgebreid overdekt winkelcentrum.

Ook de hengelsport/outdoor winkel werd niet vergeten. Goede kwaliteit verkopen ze daar, maar wel erg duur. Gerrie had inmiddels z’n ijsje gehad en Lynne hadden wij veilig (handen op de rug anders valt “alles” om) door de fiskestore geloodst, dus nu op naar het Havrestaurant. Biertje drinken en een lekker “Noors” hapje eten. Op de terugweg naar de Hurtigboat liep Lynne nog even tegen een lantaarnpaal aan; maar daar kijken wij al niet meer raar van op. Henk, Henk en Ab hadden die dag een poging ondernomen om te vissen; maar ja slecht weer en veel wind dus weinig vissen en geen vis. Ook ’s avonds niet vissen, te slecht weer.

 

’s Zondags konden wij lekker uitslapen, want er stond een N/NW. 7 Bf. dus niks niet vissen. ’s Middags zijn wij op visite geweest bij onze vrienden Basse en Unni Karlsen. Ook hun dochter en haar man waren aanwezig. Een hartelijk weerzien. Nadat wij de Nederlandse cadeautjes hadden uitgedeeld gingen wij samen aan tafel. Naar nord Norsk gebruik een hele eer. Unni had een stokvisschotel naar Spaans gebruik bereid. Overheerlijk; wij aten, bij wijze van, onze vingers erbij op. Ook kleinzoon Jonas was van de partij. Unni fungeerde als oppas-oma omdat John Kristian en Nina een weekendbezoek aan Oslo brachten.

Na het gezellig etentje nazitten in de voorkamer onder het genot van koffie met …. taart. Tot slot trakteerde Basse nog op een mooi glas cognac. Na 5 uren plezier, eten, drinken en praten (Noors, Engels, Nederlands, Gronings) namen wij afscheid van deze erg vriendelijke mensen.

 

Maandag wederom veel wind. Toch maar proberen uit te varen. Boot I gaf er na een half uur de brui aan en ging terug naar de haven. Boot II probeerde het nog onder de kust van Fleine. Slechts een paar visjes was hun deel. Gerrie miste nog een hele grote vis; een schitterende aanbeet, maar opeens was de vis weg; hij zal nooit weten wat voor joekel dat was. ’s Middags kon er wel worden gevist. Een paar leuke kabeljauwen en een paar grote roodbaarzen was ons deel. Daarna, fileren, eten, drinken, kaarten, dobbelen enz.; enfin; u kent het rijtje inmiddels wel.

 

Dinsdag, de laatste visdag. Dus vroeg uitgevaren. Via Midskallen bij Givaer naar de vrijdag ontdekte nieuwe visgronden. En wij hadden succes. In een halve dag hadden wij met elkaar 4 grote bakken meer dan vol gevist. Zelfs 5 mooie grote roodbaarzen haalden wij van 160 meter diepte. Terug in de haven was het fileren, schoonmaken van boot, huisje en onze eigen spullen geblazen. Daarna, afrekenen, 2015 bespreken en afscheid nemen. Nog even de laatste maaltijd nuttigen; vis natuurlijk. Lynne en Henk nog zeer bedankt voor de geweldig smakelijke maaltijden in deze vakantie. Het was echt super.

 

Woensdag. Om 5 uur uit de veren, douchen, eten, inpakken. Henk en John via Bodø en Oslo vliegend naar Amsterdam. Daarna via Alkmaar met de auto naar huis.

Lynne, Peter, Henk, Gerrie en Ab deden er drie dagen langer over. Maar zij hadden dan ook een prachtige reis via Grong, Trondheim, Elverum en Oslo. Daarna met de pretboot (Color Line) naar Kiel. En toen ook zij naar huis. Het einde van een schitterende vakantie; want ga maar na; wij vingen Kabeljauw (118 cm), Koolvis (100 cm), Roodbaars (47 cm), Schelvis (74 cm), Lom (82 cm), Makreel (45 cm), Leng en tong. En (ja, ja Peter) een echte gele spons; Spongebob dus. En Krab natuurlijk. Tijdens deze reis hebben wij gezien: een zeearend, zeeotters, bruinvissen, dolfijnen, zeehonden, vossen, diverse elanden en af en toe een paar papegaaiduikers.

 

Volgend jaar maar weer.

 

Ha det vi sees

 

John

Designed by Bultstra

Copyright © 2015 ZHV Het Noorden
All Rights Reserved.